Wie is Frans?

Frans komt op 2 maart 1983 ter wereld. Al zeer snel krijgt Frans interesse in alles wat met vis te maken heeft. Als kleine jongen doet hij sinds 1989 ieder jaar samen met zijn vader Wopke, mee aan de visserijdagen in Workum. Hier leert hij alle kneepjes van het vak. Van vissen op het IJsselmeer tot vis fileren. Zijn eerste bijbaantjes zijn dan ook in de vis. Op 14 jarige leeftijd begint hij te werken bij “Visspecialist Bijlsma” uit Workum die op dat moment een filiaal in Bolsward heeft. Na 2 jaar vertrekt Frans naar “Vishandel F Hoekstra” uit Workum. Op zijn 16de is Frans klaar met school en besluit zich te laten keuren voor de Koninklijke Marine. Hij combineert zijn werkzaamheden bij “Vishandel F Hoekstra” met het vissen op het IJsselmeer bij familie Bootsma uit Hindeloopen op de kotter HI35. Nadat Frans 17 geworden is mag hij zich melden aan de poort op ” De Nieuwe Haven” voor een 6 jarige carrière als Kok en Hofmeester bij De Koninklijke Marine. In deze 6 jaar komt hij over de hele wereld maar “Het leven in de vis” blijft trekken. Na een aantal jaar in een viskraam gestaan te hebben in Hindeloopen en een aantal uitstapjes buiten de vis komt Frans te werken bij Jumbo Kooistra Bolsward op de visafdeling. Hier leert Frans alle kneepjes van sushi maken. In 2018 volgt Frans een opleiding “Visspecialist” op het SVO Foodopleidingen te Zwolle en studeert in 14 maanden “Cum Laude” af. Vanaf januari 2025 combineert Frans zijn werkzaamheden als Inspecteur Vis bij de Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit met zijn eigen werkzaamheden. De sushi workshops geeft hij met veel passie sinds 2016. Verder is Frans trotse Visafslager bij de “Visserijdagen in Workum”. Tijdens die week verkoopt Frans verse (h)eerlijk gevangen vis op de markt op traditionele wijze.